זה נראה בהתחלה כמו פטה מורגנה: שיירת יצורים צבעוניים מתקרבת לעברי מאמצע שום מקום. מבט מקרוב מגלה שהיצורים האלה הם רכבים שנוסעים בשטח, למרות שהם בכלל לא רכבי שטח. אלה מכוניות שידעו ימים טובים יותר, ואם רוצים להיות קצת פחות פוליטיקלי קורקט: גרוטאות. ברוכים הבאים לגרוטראלי: מסע הגרוטאות המשעשע ביותר בישראל.
"אחי, יש לך צמיג?"

איך מצליחות גרוטאות שבקושי זזות על כביש להתקדם בשטח? עם הרבה ציוד, מעט ידע במכונאות, המון כושר אלתור, טונות של התלהבות ועזרה הדדית. "בגרוטראלי צריך לגרור ולדחוף, לפרק רדיאטורים ומנועים, לסתום חורים ולעבוד לפעמים עד 2:00–3:00 בלילה. נוצרות כאן חברויות מטורפות", מספרת בחיוך חגית זיידנר, מנהלת גרוטראלי בישראל.
ואכן, קריאות כמו "אחי, יש לך צמיג?" או "אין אום? אז תביא דבק" משתלבות היטב בצבעוניות היצירתית של הגרוטאות הפזורות בשטח. ככל שמצבו המכאני של הרכב עגום יותר, כך הוא מתאים יותר לווייב של המסע. למעשה, התנאי לזכייה בתואר הנכסף של "גרוטאה" הראויה להשתתף בגרוטראלי: מחירו של ה"רכב" לא יכול לעלות על 3,500 שקלים.
ממלכת המדבר למלכת הגרוטאות
כדי להבין את הטירוף קצת יותר, שוחחנו עם חגית על הגרוטראלי, האנשים שמאחוריו וחבלי הארץ היפהפיים שבהם המסע עובר, וביניהם גרוטראלי בנימין – הגרוטראלי הכשר הראשון בעולם.
חגית, איך עלה הרעיון המטורף הזה של מסע גרוטאות?
הגרוטראלי הוא גרסה מקומית למסע המונגול-ראלי שמתחיל באנגליה ומסתיים אי שם במונגוליה. אופיר, הוגה ויוזם הגרוטראלי, רצה להשתתף במונגול-ראלי אך לא היה יכול, אז הוא החליט ליצור מסע כזה בארץ. המסע הראשון התקיים ב-2015, מאילת ועד מטולה, ומאז המסעות יוצאים בקצב שרק הולך וגדל. אנחנו נמצאים לפני המסע ה- 22.
ואיך את מצאת את עצמך מנהלת את זה?

אני עוסקת בתחום טיולי שטח כבר הרבה זמן. התחלתי עם זה אחרי שהשתתפתי ב"מלכת המדבר" והצוות שלי זכה. כשחזרתי החלטתי שזה התחום שאני הולכת לעסוק בו. אחרי שפנו אליי לראיונות ממגזינים שונים, הפכתי לכתבת במגזין "הגה בשטח" ונחשפתי הרבה לספורט המוטורי. בהמשך הקמתי גם מועדון ג'יפים לנשים. לגרוטראלי נחשפתי דרך הפייסבוק, והצטרפתי לאופיר כדי לסייע לו אדמיניסטרטיבית ושיווקית. היום אני מנהלת יחד איתו את הגרוטראלי, והאמת היא שרק גרוטאות מעניינות אותי.
ובתור מישהי שמכירה היטב גם מסעות ג'יפים, מה ההבדל ביניהם לבין גרוטראלי?
יש הבדל עצום. ג'יפים עושים לאנשים את מה שאינטרנט וסלולרי עושים. כשנוסעים בג'יפים אין באמת חיכוך בין אנשים וגם לא בין האדם לטבע. הסמל של הגרוטראלי הוא משולש: אדם–טבע–מכונה. בג'יפ הכול סגור: נעילה קדמית, נעילה אחורית וזהו, נוסעים בצורה סטרילית. בגרוטראלי יש לך גרוטאה עם מנוע 4X2 ואי אפשר לעבור את זה לבד.
איך מגיבים המשתתפים לכך שחייבים לעבוד בצוות?

תמיד בתחילת מסע אנחנו מגיעים "במקרה" לעלייה מטורפת שאי אפשר לעבור אותה לבד. זה הגיבוש שלנו. אנחנו צוחקים על זה שתמיד יש מישהו שמנסה להיות גיבור ואומר שיעבור אותה לבד. הוא לוקח תנופה, מתכונן היטב, הפנים שלו סופר רציניים, אבל אז הוא רואה שאין לו סיכוי לעבור את זה לבד. צריך קשר עם אנשים, צריך רכבים נוספים, צריך לגרור ולדחוף. לפעמים צריך 15 איש כדי לאפשר לרכב להמשיך. הרכב כאן הוא רק האמצעי. חיבורים נוצרים בשניות ובין אנשים שבחיים לא היו נפגשים.
יש רופא בקהל? כך מכניסים אינפוזיה לרכב
אני שומעת פה דיאלוגים הזויים. מה המשפט הכי מצחיק ששמעת פה?
וואו, יש בלי סוף. פעם אחת רכב נתקע במסע עם בעיה ברצועת הטיימינג. התעסקות עם טיימינג בשטח נחשבת לבלתי אפשרית ממש ורוב הסיכויים הם שהאוטו הלך והפעם סופית. אבל לא בגרוטראלי. אצלנו זה לא נגמר עד שזה לא נגמר. 20 איש עבדו רק על המכונית הזאת. כדי להצליח להתגבר על הבעיה היה צורך להשתמש במכשיר בעל מחט דקה במיוחד. השאלה "יש רופא בקהל?" נשמעת הזויה בכזה מצב, אך למזלנו היה אכן רופא ששלף מחט של אינפוזיה, לא לפני שחבש כפפות לבנות כאילו הוא בניתוח.

נו, והניתוח הצליח?
בטח. אחרי שש שעות של ניתוח מסובך הרופא הכריז שהמטופל ישרוד. היה גם מקרה של גרוטאה עם נקב במכל הדלק שנאלצנו להשכיב על הצד ולסתום בניתוח לא פחות מורכב. אני גם זוכרת תיקון אחר שהיה ארוך במיוחד. הבחור שתיקן כבר היה מת מרעב, אז הכנסתי לו לפה חלה ושמנת תוך כדי שהוא מתקן. עד היום הוא החבר הכי טוב שלי. מדהים מה שדברים קטנים יכולים לעשות וגם כמה הזמן הוא בכלל לא פקטור בגרוטראלי.
יש גם גרוטאות שלא שורדות את המסע?
כן, בדרך כלל בכל מסע יש שתיים שלא זוכות לסיים. הצוותים שבהן מתבאסים. אין לך מושג כמה כל אחד נקשר לגרוטאה שלו. אצל חלק היא הופכת להיות רכב שגם משמש אחר כך מחוץ לגרוטראלי.
גרוטראלי בנימין: גרוטאות שמחברות בין מגזרים
ואיך עלה הרעיון לגרוטראלי בחבל בנימין?
התחילו להגיע פניות מדתיים שרוצים להשתתף בגרוטראלי אך לא יכולים כי הוא נעשה עד אז בסופי שבוע. הם ביקשו לארגן גרוטראלי באמצע שבוע. כשהתחלנו לעבוד על זה ראינו שזה יותר מורכב ממה שחשבנו, כי הרבה אזורים שבהם אנחנו נוסעים הם שטחי אש ובימי חול צריך לתאם עם הצבא. היינו צריכים לתאם עם 16 קצינים שונים וזה היה מסובך מאוד. כשהגענו למועצה אזורית בנימין נחלצו לעזרתנו. יגאל דלמוני, שהוא איש שטח בעצמו, לקח על עצמו את התיאומים מול הצבא וכך יכולנו להוציא את הגרוטראלי הכשר הראשון.

הגרוטראלי הכשר הוא לדתיים בלבד?
הגרוטראלי הכשר נוצר עבור שומרי שבת, אבל ראינו שגם חילונים מתעניינים בגרוטראלי באמצע השבוע. כיום יש אצלנו אנשים מכל הקשת הפוליטית. המשתתפים מעידים בעצמם שלא רק שהם לגמרי שמים פוליטיקה בצד, אלא שגם פערים אחרים לא מעניינים אותם – הם נטו בגרוטראלי, עוזרים זה לזה וכל אחד מוצא את המקום שלו.
בגרוטראלי נוצר קשר גם עם האוכלוסייה הערבית?
הדפסנו מדבקות של גרוטראלי בערבית. תמיד עוברים דרך כפרים ערביים ונותנים מדבקות לילדים. זה ממש משמח אותם. נכנסים לפנצ'ריות ומוסכים. מקבלים אותנו בכל מקום ועוזרים לנו אם אנחנו נתקעים.
איך ההתרשמות של המשתתפים מהאזור הזה?
הגרוטראלי בבנימין, יהודה ושומרון נותן הזדמנות לטייל גם באזורים שלא ניתן להגיע אליהם באופן רגיל כי הם שטחי אימונים. אלה נופים בראשיתיים ויפים במיוחד. גם אנשים שבתחילת הדרך נרתעו מלהגיע לכאן מסיבות פוליטיות ואחרות מאוד נהנים כאן.

ומה מתוכנן בהמשך?
הגענו למצב שיש מסע גרוטראלי בערך פעם בחודש, ואנחנו רוצים כמה שיותר. יש גם מועדון גרוטראלי ומסיבות גרוטראלי. מצאנו דרך ליצור חיבור אמיתי בין אנשים ואנחנו רואים כמה הצורך הזה רק הולך ומתעצם. אנחנו שמחים שמצאנו דרך כיפית כזו לחבר בין אנשים.
מבט על משתתפי הגרוטראלי אכן מאשר: הגרוטאות הן בכלל לא הסיפור. אלה האנשים המגוונים שמשתתפים בגרוטראלי, והופכים להיות צוות מגובש. איך אומרים? האדם שבגרוטאה ינצח.
חושבים שגם לכם יש צוות מנצח? מוזמנים להרשם למסע הגרוטראלי – שמגיע שוב ליהודה שומרון ובקעת הירדן, למסע יצאו צוותים עם רכבי גרוטאות למסלול אתגרי קשוח בשבילי ארץ התנ"ך.
מתי זה קורה? בין התאריכים: 23 – 25 באוקטובר. להרשמה: לחצו כאן